Lente 2015

Na een winter die van geen ophouden wist, staat alles te popelen om de komende lente te omarmen. De knoppen in de bomen staan op springen, het groen schuilt onder dat laatste laagje grond om zo enthousiast mogelijk de kop op te kunnen steken en de vogels zingen reeds hun creatiefste lied.

We zien uit naar de eerste heerlijke zonnestralen: onze weerstand is genoeg op de proef gesteld, tijd om op te laden in die heerlijkste bron van positieve energie: de zon! Ramen gaan open, bezems vegen het stof en de muffigheid de deur uit, de aandacht verschuift van binnen meer naar buiten.

De grote schoonmaak blijft niet alleen beperkt tot de ruimtes om ons heen, ook het lijf vraagt om een zuiverende kuur. Kom gerust eens rondneuzen, want daar hebben wij meerdere lekkere theetjes voor gemixt! Goede voornemens krijgen voet aan de grond en toch niet zulke haalbare voornemens worden geëvalueerd en wellicht in een overzichtelijker jasje gestoken.

Ook wij van Theekamp zijn dit jaar energiek en met goede moed gestart! Zo is onze voorraad zalven aangevuld, zijn we verder gegaan met het introduceren van losse kruiden, hebben we nog twee nieuwe plekken gevonden waar vanaf heden onze theeën te drinken zijn en is de eerste markt van het seizoen reeds geweest! Lees je mee?

ZALVEN
Bij ons zijn momenteel 3 verschillende soorten zalven te vinden en elke soort komt in 2 varianten: 30 gram of 60 gram. Bij ons kan je smeerwortel verkrijgen met etherische oliën en tevens smeerwortelzalf zonder toevoegingen.

Smeerwortel is een verwarmende en verzachtende zalf die geschikt is om te gebruiken bij spierpijn, gewrichtspijn, RSI-klachten en (over)vermoeide spieren. Ook ondersteunt deze fijne zalf bij het herstel van kneuzingen, verrekkingen en breuken.
De variant zonder toegevoegde etherische oliën is tevens veilig te gebruiken om de gevoeligere huid (bijvoorbeeld je gezicht). Ook raden wij deze variant aan bij insectenbeten: de zalf remt de reactie van de insectenbeet en zonder etherische oliën irriteert deze variant niet.

Goudsbloemzalf is zeer geschikt om te gebruiken bij ruwe huid (handen, voeten, ellebogen enzoverder), kloofjes, babybilletjes, bij winterhanden, wintertenen en bijvoorbeeld eczeem. Deze zalf komt het beste tot zijn recht door kleine hoeveelheden per keer te gebruiken en lekker vaak te smeren. Daar waar smeerwortelzalf dik gesmeerd mag worden (bijvoorbeeld net voor het slapen) smeer je van goudsbloemzalf juist regelmatig een beetje.
Al onze zalven worden ambachtelijk gemaakt. Dit betekent dus ook dat de voorraad beperkt is, veel beperkter dan onze kruiden en oliën. Een schitterend proces dat veel aandacht en toewijding vraagt.
Sindskort zijn al onze zalven weer voorradig: de zussen van de Kamp hebben een mooie slag geslagen en van alle varianten nieuwe potjes kunnen maken.

Let wel, de aantallen blijven beperkt, dus bestel snel om je eigen voorraad aan te vullen of om kennis te maken met deze heerlijke brouwsels.

FENEGRIEK
Hebben wij van Theekamp al eens door laten schemeren dat wij fan zijn van kruiden?
Ieder kruid kent zijn eigen smaak, eigen effect en eigen gevoel, waarvan sommige ervaringen gedeeld worden en sommige eigenschappen juist heel specifiek een uitwerking hebben op deze of gene.
Om die reden willen wij ieder kruid met recht een volwaardige introductie geven. Dit betekent dat Willeke, Karin en GerJan werken met proefweken, waarin de verschillende aspecten van een bepaald kruid worden verkend, ontdekt en geplaatst.
– Hoe smaakt dit kruid?
– Wat doet het eigenlijk met mij, zowel fysiek als emotioneel?
– Zou het een lekker kruid zijn om mee te mixen? En zo ja, welke mixen zouden leuk kunnen zijn?
Na deze proefweek lanceren we het kruid in kwestie met een uitnodiging aan allen om op eenzelfde (of totaal andere) manier kennis te maken met onze nieuwste aanwinst.
Verbazingwekkend en heel leerzaam om te ervaren hoe verschillend de ervaringen soms kunnen zijn! En zo heeft een ieder zijn persoonlijke reactie op kruiden, wat ons tevens erg benieuwd maakt naar die van jou 🙂
Het laatste kruid dat we op deze manier onder de loep hebben genomen is fenegriek!
Om fenegriek echt goed tot zijn recht te laten komen, raden wij aan de losse fenegriekzaadjes even mee te koken. Enkele minuten is genoeg: je ziet het water vanzelf meekleuren. En als de volgezogen fenegriekzaadjes op de bodem gaan liggen, wacht jou een verrassend bitterzoet en verwarmend brouwsel.
Fenegriek is een ondersteunend kruid en dan vooral voor slijmwandopbouwing in bijvoorbeeld de maag. Doordat je maag sterker wordt door een gezondere slijmwand, kan voedsel gemakkelijker worden opgenomen. Daarom vinden sommigen dit een prettig kruid om te drinken na stevig tafelen.
De gunstige werking op de slijmwand geldt trouwens ook voor de mond, de wangen en de baarmoeder. Om deze laatste reden is fenegriek dan ook toegevoegd aan de nieuwe mamamix!
Wat vind jij van fenegriek? Deel je mening of post je ervaring op onze facebook-pagina 🙂

Next up in de losse kruidenkennismaking: meidoorn, de hartverwarmer!

Maar niet voordat we de aller allernieuwste mix gaan lanceren: gloeithee! Hou de sociale media in de gaten voor de introductie van dit nieuwe pareltje.

SAMENWERKINGEN
Onze heerlijke mixen kan je natuurlijk bestellen en tevens verkrijgen bij onze marktkraam. Vaak hebben we op de kraam ook een theeproeverij, waar je kennis kunt maken met onze theecreaties. En dat kennismaken kan je ook nog op andere plekken: graag benoemen we in deze theekrans 2 mogelijkheden in Nijmegen 🙂
Zo kan je onze thee proeven bij de Kringloopwinkel “Basta” aan de Begijnenstraat in het centrum van Nijmegen. In deze knusse kringloopwinkel kan je aan enkele sfeervolle tafeltjes koffie en thee bestellen en de thee in kwestie komt uit het assortiment van het Theekamp! We zorgen ervoor dat er altijd weer een spannend en gevarieerd aanbod zal zijn. Alle mixen die daar te drinken zijn, zijn vanzelfsprekend na te bestellen.
In het centrum van Nijmegen is een nieuw duurzaam warenhuis geopend onder de naam Van Nature. In dit warenhuis is ook een kapper gevestigd: Ház. Hij heeft ons gevraagd of hij zijn klanten een gratis kop thee aan kan bieden tijdens het knippen en zodoende kan je tijdens een lekkere haarsessie tevens genieten van onze lekkerste kruidenmixen!
Ken jij nog andere potentiele plekken waar wij onze thee zouden kunnen aanbieden? Mail ons vooral op theekamp@gmail.com en we gaan kijken of en hoe we dit voor elkaar gaan krijgen 🙂

MARKTSEIZOEN 2015
Zondag 1 maart is voor het Theekamp het marktseizoen officieel geopend op de vertrouwde Sonsbeekmarkt. Erg gezellig om zoveel bekende gezichten te zien tijdens deze zondag met de eerste voorzichtige lentezonnestralen door de nog kale bomen. Bedankt voor jullie komst!
Langzaamaan stroomt de marktagenda alweer lekker vol: de Sonsbeekmarkt kent hierin een prominente plaats en ook op de SMKMRKT en de Kaaijmarkt die wij vorig jaar ontdekten zullen wij aanwezig zijn. Leuke markten gezien waar het Theekamp niet mag ontbreken? We horen graag van je!

THEETASSEN
Ieder seizoen kent zijn eigen sfeer. Ieder jaargetijde kent zijn eigen kruiden. En dus bieden wij graag ieder kwartaal een nieuwe theetas aan, met hierin aandacht voor de passende kruiden, kruidenmixen en etherische oliën.
Abonnees krijgen ieder kwartaal als eerste de theetas thuisgestuurd. Zij hoeven hier niets voor te doen na zich eenmalig te hebben aangemeld. En zij zijn tevens verplicht tot niets: afzeggen kan ieder moment.

lentetheetasdeluxe

LENTE-THEETAS 2015
In de “normale” lente-theetas van dit jaar vind je de volgende producten:
Witte lentemix: de laatste aanvulling op onze seizoensmixen met als basis witte thee is de lente-variant! Denk krakend heldere lenteochtenden, denk alle ramen open en enthousiast aan de grote lenteschoonmaak! Willeke, de wilde kruidenvinder combineerde pai mu tan met pepermunt, citroenmelisse, citroengras, citroentijm en eucalyptus. Met volle teugen genieten 🙂
Zuiveringsthee: zie deze overheerlijke mix als onze variant op de reeds bestaande versies van detox/ontgiftings-theeën. We kozen voor een combinatie van berk, brandnetel en jeneverbes wat in onze optiek gezorgd heeft voor een mix die precies doet waar hij voor gemaakt is: een zuiverings en reinigingskuur van het lichaam na die maanden van lagere weerstand en binnen zitten!
Citroenmelisse: als los kruid kiezen we dit jaar voor dit frisse en citroenachtig smakende kruid. Thee van citroenmelisse heeft een zachte werking, waardoor een kopje erg prettig is om te drinken voor het slapen gaan. Tevens helpt citroenmelisse tegen nachtmerries en hoofdpijn.

LENTE-THEETAS 2015 DELUXE
Naast de primeur witte lentemix en onze zuiveringsthee vind je in de deluxe versie de etherische olie rozemarijn! Deze olie ruikt scherp, fris en kruidig. Rozemarijnolie is een ideale geur om bij te studeren. Ook bij mentale en fysieke inspanning kan rozemarijngeur nieuwe kracht geven. Een Theekamptip: Rozemarijnolie werkt – zelfs een lagere dosering – sterk stimulerend. Wij raden daarom gebruik voor het slapengaan af.

TEN SLOTTE
De introductie van de theetassen brengt ons alweer aan het einde van deze theekrans.
We zien je met liefde weer terug bij volgende Theekrans en de introductie van de zomer. Tot die tijd spreken we je graag in de verschillende sociale media!
Verwelkom samen met ons het ontluiken van deze lente, veel plezier met de voorjaarsschoonmaak en geniet van lekker smaken, heerlijke geuren en hartverwarmende ontmoetingen.

Plaats je bestelling door een mailtje te sturen naar theekamp@gmail.com!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s