Vlierbloesemsiroop

Op zoek naar een recept voor vlierbloesemsiroop? Wat dacht je van:

(1) 30 gram gedroogde vlierbloesem (eventueel gekocht via het theekamp@gmail.com. 30 gram is precies de inhoud van 1 theekamp kruiden(thee) zakje)

(2) 1 liter water

(3) kwart citroen of halve theelepel citroenzuurkorrels

(4) 500 gram suiker

De vlierbloesem in een hoge pot of fles doen, de kwart citroen in plakjes snijden en toevoegen (of in plaats van de citroen hier de citroenzuurkorrels toevoegen). Vervolgens voeg je een liter lauw water toe. Druk de massa enigszins aan zodat de vlierbloesem goed onder water staan. Het geheel 24 uur op een warme zonnige plek laten staan. In de lentezon in het raam van de woonkamer is een mooi plekje voor de siroop om te rijpen.

Dan het geheel goed zeven – door een kaasdoek bijvoorbeeld – en in een ruime pan gieten.
Langzaam aan de kook brengen en de pond suiker geleidelijk toevoegen. Steeds blijven roeren tot alle suiker is opgelost.
Daarna afschuimen en in goed gereinigde flessen of potten doen.

Men kan de houdbaarheid sterk verlengen door de siroop – terwijl ze nog heet is – in goed luchtdicht afsluitbare potten te doen (bijv. weck- of jampotten, of een beugelfles) en op zijn kop af te laten koelen. (Wel even de potten/flessen voorverwarmen met heet water zodat ze niet breken door het warmteverschil.)

De siroop is direct nuttigbaar. Je giet een kleine hoeveelheid siroop in een glas en voegt daar naar eigen smaak (kraan)water aan toe. Zo kan je de vlierbloesemsiroop zo zoet drinken als je zelf het lekkerst vindt.

We wensen jullie succes met het brouwen van je eigen verfrissende lente-siroop!

vlierbloesem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s