Wat betekenen onze icoontjes eigenlijk? -verwarmend en verkoelend-

verwarmendJe hebt ze misschien al wel eens gezien op ons etiket of bij een blogpost: de theekamp icoontjes. Het icoontje laat 1 van de kopjes thee uit ons logo zien met de extra toevoeging; in dit geval een warme kruik voor verwarmend en ijsblokjes voor verkoelend. We gebruiken icoontjes, zodat jij in 1 oogopslag te kunnen zien wat de werking van onze theemixen is.

verkoelendOm een beetje meer kleur en uitleg te geven aan onze icoontjes, gaat deze blogpost over het verwarmende en verkoelende effect van kruiden, want wat houdt het dan eigenlijk in?

Om te beginnen een antwoord op de vraag die ons regelmatig gesteld wordt; of je lichaamstemperatuur er werkelijk hoger (of lager) van wordt als je thee van een verwarmend (of verkoelend) kruid drinkt. Het antwoord is nee, dat is niet wat er gebeurt. De verwarming van een kruid is meer een gevoelskwestie en soms een reactie van je lijf die lokaal verwarmend aanvoelt. Maar je wordt er niet daadwerkelijk in temperatuursgraden warmer van.

Wat gebeurt er dan wel? Een voorbeeld ter illustratie:
ijsbaan 312Stel je een koude winterdag voor, zo’n echte met sneeuwballen en natuurijs schaatsen. En na een middag heerlijk buiten spelen kom je thuis en dan heb je ontzettend trek in… een lekker stuk watermeloen. Ja? Of toch liever een dampende en hartige soep? Of een mok chaithee met een dik plak kruidkoek! Dat verschil van waar je zin hebt zit hem in de verwarmende of verkoelende werking van wat je eet of drinkt.

SummertimeZo ook op een hete zomerdag, lekker in het zwembad de hele dag of op het strand onder de parasol en beach volleyballen. En dan neem je natuurlijk een thermoskan lekker warme chocolademelk mee, liefst met kaneel erbij in, mmmmmmm. Of toch misschien dan liever ijsthee, koude pepermunt thee met een schijfje citroen erin, met een komkommersalade?

Natuurlijk herken je je daarin. Maar vraag je je af, hoe werkt dat dan? Het antwoord is niet zo 1,2,3 uit te leggen, maar ik zal een poging wagen. Als je denkt – te veel details!- skip dan lekker naar de laatste alinea waar we refereren naar hoe het in praktijk bij ons werkt ;-).

Het idee is dat je lichaam van zichzelf uit in rust ‘neutraal’ is.

Kruiden en de werking daarvan is moeilijk te vatten in een lekker overzichtelijke theorie zonder uitzonderingen. Zo werkt de natuur gewoon niet. Dat is ook de reden dat er veel verschillende ‘scholen’ zijn waar kruidengebruikers mee werken, zoals aryuveda of tradionele Westerse kruidengebruik en vele anderen. Onze werkwijze is gestoeld op de uitleg van Jim McDonald, die zijn leerwijze ‘Foundational Herbcraft’ noemt.

Het idee is dat je van een neutraal punt uitgaat en vandaar uit kijkt waar jijzelf bent. Sommige mensen zijn van zichzelf uit warmer dan anderen, net zoals dat sommige mensen van zichzelf uit koeler zijn.  Kijk maar eens om je heen als je met anderen in een ‘neutrale’ omgeving bent, bijvoorbeeld in een ruimte met kamertemperatuur. Niet iedereen voelt zich hetzelfde, sommigen hebben genoeg aan een T-shirt, anderen willen een (extra) trui. Hier is niks mis mee, het een is niet beter dan het ander,en het doel van het leven is in mijn beleving niet dat iedereen hetzelfde is of naar ‘neutraal’ zou moeten streven.

funny-sweat-sketch-cartoon-imageSoms kan je lijf echter in plaats van warm heet aanvoelen. Denk aan hoge koorts of zonverbrand. Of gewoon een hele hete zomerdag (Ik woon in Australië en onze zomerdagen lopen tegen de 40 graden. Dan heb ik het heet!) Zweet, rode en of warme huid, verhoogde hartslag: dit zijn allemaal verschijnselen dat je warmte in je lijf toegenomen is tot (oncomfortabel) heter. Dit gaat in de meeste gevallen gewoon weer voorbij, maar je kan ook eten of kruiden nuttigen die verkoelend werken.

animated-shivering-cold-clipart-new-calendar-template-site-eqoeek-clipart

Soms kan je lijf ipv koel ijskoud aanvoelen. Als je bijvoorbeeld lang buiten ben geweest in de kou. Het kan ook zijn dat je lijf sloom aanvoelt en niet goed werkt- het ‘stroomt niet goed door’, dat noemen we in de kruidenwereld ook koude verschijnselen. Het kan eruit zien als een bleke huid, juist niet kunnen zweten terwijl je wel beweegt, een lage hartslag. Denk aan winterhanden of voeten, of aan een slome spijsvertering dat gevoel van een baksteen in je buik na het eten. Ook deze verschijnselen gaan in de meeste gevallen weer over, maar je kan hier ook eten of kruiden nuttigen die verwarmend werken.

Kruiden zijn, net als mensen, lang niet altijd neutraal. Ze lopen uiteen lopen met hun werking; van zeer verwarmend naar zeer verkoelend. Kort door de bocht (want zoals gezegd, de natuur is niet simpel) stimuleren de verwarmende kruiden je lijf zodat je juist meer gaat zweten of een (plaatselijke) rodere huid krijgt, of juist een stimulerende werking op een orgaan. Verkoelende kruiden kalmeren je lijf juist, door bijvoorbeeld een zacht laagje over je verhitte lijf te leggen (denk aan aloe vera of komkommermelk als na het zonnetje) of door een verhitte reactie af te remmen, bijvoorbeeld als je te hard bloedt tijdens je menstruatie.

Een voorbeeld ter illustratie: misselijkheid. Iedereen is wel eens misselijk, dat is niet nieuw. Maar, en dat is misschien wel nieuw, niet alle misselijkheid is bij iedereen hetzelfde! Gember is een goed voorbeeld van een kruid dat bekend staat als helpe240274cf8713052d14cf12d281aecd1end bij misselijkheid. Gember is echter sterk verwarmend. Als je misselijk bent en je bent warm, bijvoorbeeld omdat je misselijk bent omdat het buiten zo heet is, dan is gember niet een goed idee! Dat moet je maar net weten, anders denk je zo meteen nog -kruiden, die werken helemaal niet, of erger – kruiden, daar wordt het alleen maar erger van!-. Dan kan je veel beter een kruid nemen wat ook tegen misselijkheid werkt maar juist verkoelend is, zoals framboosblad. (die zit bij bijvoorbeeld in onze zomerbladeren mix; 1 van onze meest verkoelende en in dit geval kalmerend op de maag zijnde mix) . Ben je echter misselijk en je bent koud of loom, zoals bij verkoudheid of omdat je teveel of te zwaar gegeten hebt, dan is een verkoelend kruid alleen maar erger makend en gember juist een heel goed idee (er zit lekker veel gember in onze lekker verwarmende chaimixen)!

(laatste alinea! 🙂 ) Wij van het Theekamp geloven dat kruiden fijn zijn, en dat het helder en makkelijk te zien moet zijn wat de werking is. Sommige mensen vinden kruiden spannend  en zijn bang dat ze niet goed kiezen. Of je kan bijvoorbeeld vinden dat er zoveel verschillende kruiden zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet en geen risico wil lopen.

Wij werken daarom met icoontjes. verwarmendverkoelendPraktisch, laagdrempelig en makkelijk te gebruiken: in een oogopslag kan je zien wat de werking is en is er geen onzekerheid meer over nodig!

De meeste kruiden en kruidenmixen bij het Theekamp zijn niet super verkoelend of verwarmend, we streven ernaar dat iedereen van onze mixen kan genieten. Dus ons verwarmend icoon betekent niet 5 stappen van neutraal, eerder 1 of 2. Dat is in bijna alle gevallen fijn voor iedereen. Als een kruid of mix wel meer dan dat verwarmend of verkoelend is zetten we het er op het etiket in de beschrijving bij.

Duidelijk? Vragen? Opmerkingen? Laat het ons weten in de reacties-sectie onder dit artikel!

Nu ben je misschien nieuwsgierig naar onze andere ‘werkings’-icoontjes. Die gaan we in een volgende blogpost uitleggen. Een tipje van de sluier is – alle verwarmende kruiden zijn stimulerend, maar niet alle stimulerende kruiden zijn verwarmend-. rustgevendopwekkend

Intregerend? Kijk dan uit naar de volgende blogpost over icoontjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s