4 dieven melange – de nieuwe etherische olie melange die antiseptisch en steriel maakt!

Altijd op zoek naar nieuwe ideeën en leermogelijkheden, stuitte ik een klein tijdje geleden op de First Aid studies van 7song.  Deze briljante herbalist heeft zich gespecialiseerd in het gebruik van kruiden bij EHBO en geeft onder andere les hierover. Ontzettend geïnspireerd volgde ik zijn lessen online, terwijl ik steeds in mijn achterhoofd hield hoe wij met het Theekamp een bijdrage zouden kunnen leveren in zulke omstandigheden.

Antiseptische omstandigheden gewenst!

first aidEen van de belangrijkste dingen die je in de gaten moet houden als je werkt in eerste hulp omstandigheden is het ontsmet houden van jezelf en je werkomgeving. Jij bent degene waar mensen op rekenen dat ze veilig bij zijn en dus moet jij en alles wat je gebruikt ziektekiemen vrij zijn. Jijzelf wordt echter ook blootgesteld aan datgene wat er met de ander aan de hand is en dus is het extra zaak om steriel(1) en antiseptisch(2) te werken. Dit feit is van toepassing op alle omstandigheden; of je nou de head honcho bent in de EHBO tent op een festival tot aan het geval dat een kind naar je toekomt, omdat hij of zij is gevallen. Hier visualiseerde ik een bijdrage voor het Theekamp bij. Laten we een antiseptisch en gebruikersvriendelijk middel maken, toepasbaar op alle omstandigheden! Zo kwam de nieuwe etherische olie melange de 4 dieven in beeld.

Waarom een etherische olie melange?

eo-tea-treeDe meeste soorten etherische olie hebben een antiseptische werking. Dit komt omdat etherische olie een stof is die een plant aanmaakt om bacteriën, schimmels en andere vraat af te weren. Deze stof kan je vervolgens uit de plant extraheren en zo heb je een natuurlijk en zeer geconcentreerd middel om niet gewenste micro organismen mee te bestrijden. Er zijn honderden soorten etherische oliën en sommigen werken sterker afwerend dan anderen. Ook werken sommige soorten meer tegen bacteriën, terwijl andere sterker werken tegen schimmels et cetera. Daarom is het een goed idee om een combinatie te maken van verschillende etherische oliën, zodat je een breed en sterk werkend antiseptisch en steriliserend middel ermee kan maken.

Waarom 4 dieven?

dief1-254x300De 4 dieven legende is een fascinerende legende met – zoals dat vaak gaat met legendes – een kern van waarheid die we in ons gewenste product kunnen gebruiken. De mythe leert dat er een dievenbende was die in de Middeleeuwen in de hoogtijden van pestuitbraak (ook wel de Zwarte Dood genoemd) de huizen van de doden en/of zieken beroofden. De reden dat ze zelf niet ziek werden, was dat ze een middel hadden gemaakt met een geheim kruidenrecept waarmee ze zich volledig insmeerden, voordat ze de besmette huizen ingingen. Toen ze gepakt werden, ontsnapten ze hun straf door dit geheime recept te vertellen.

Er zijn natuurlijk heel veel variaties op dit verhaal, net zoals dat er heel veel variaties zijn van het recept.  Misschien waren er 4 dieven of misschien waren er 4 kruiden. Wat echter opvallend is, is dat de meeste variaties van het recept kruiden bevatten met een hoog gehalte aan etherische olie. Een van de variaties is de combinatie van de volgende 4 kruiden: lavendel, tijm, rozemarijn en salie. En laten we na gedegen onderzoek te hebben gedaan nou tot de conclusie komen dat die combinatie een breed en sterk werkend antiseptische samenwerking heeft… Toeval? Waarschijnlijk niet. Inspirerend? Dat zeker! En zo vonden we de samenstelling van onze nieuwe etherische olie melange  de 4 dieven.

Gebruik maken van onze 4 dieven melange

Als eerste is het belangrijk om te zeggen dat deze melange is gemaakt voor uitwendig gebruik en speciaal geschikt om het risico op ontstekingen en bacteriële vervuiling tegen te gaan (wanneer er al een infectie aanwezig is, zijn er andere handelingen nodig dan hier beschreven worden). Het feit dat het allemaal kruiden zijn die je ook gebruikt om je eten mee smaak te geven, wil niet zeggen dat de etherische oliën van deze kruiden licht zijn om mee om te springen. Zoals deze blogpost hopelijk ook duidelijk maakt; etherische olie is een sterk middel en deze specifieke combinatie is een heel sterk werkend middel met hoge potentie. Maar hoe pas je het dan toe?

in een olieverdamper

TK markt promo fotoos-1-3Doe een paar druppels in een olieverdamper om een bacterie en ziektenkiemen vrije lucht te krijgen (die ook nog eens ontzettend lekker ruikt!). Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn als iemand in huis ziek is, maar ook als er iets heerst op het werk. Een ruimte waar veel heen en weer verkeer van verschillende mensen is, zoals algemene ruimte in een buurthuis of een wachtkamer, is ook een hele goede plek voor de 4 dieven.

in een schoonmaakmiddel

Voeg zoveel als je wilt (maar blijf onder de 10%, dus niet meer dan 10 ml op 100ml) van de 4 dieven etherische olie melange toe aan een schoonmaakmiddel (bijvoorbeeld azijn). Los de etherische olie eerst op in een drager – zoals zout – wanneer je schoonmaakmiddel op waterbasis is. Los wat van je schoonmaakmiddel op in een emmer water of gebruik het als een spray en maak er je werkblad steriel mee. Een andere tip is om de melange te gebruiken voor het schoonmaken van ‘ongelukjes’ van baby’s of huisdieren (niet de baby’s of huisdieren zelf! De ‘producten’ op de vloer bijvoorbeeld ;-)).  Ook werkt het heel goed om je ramen mee te boenen; helemaal als je ook last van schimmel op de ruiten hebt.  Iets wat mensen vaak niet realiseren, is hoe onhygiënisch deurknoppen, handvatten en deurbellen zijn. Een goede plek voor de 4 dieven!

in een handenzeep/handwash

Voeg zoveel als je wilt (maar blijf onder de 4%, dus niet meer dan 4 ml op 100ml) van de 4 dieven etherische olie melange toe aan een handenwasmiddel (bijvoorbeeld azijn). Maak je handwash (bijvoorbeeld met water en azijn of water en een beetje schoonmaak alcohol, waar je ook weer de etherische olie eerst in een drager – zoals een beetje zout – doet) of voeg het toe aan het product wat je al gebruikt. Zo maak je een ontsmettend en antiseptisch middel waar je je handen bacterievrij mee kan maken. Belangrijk als je iemand gaat helpen! Bij alles wat je maakt om rechtstreeks op je huid te gebruiken, is het extra belangrijk te onthouden dat dit middel gemaakt is voor het bestrijden van bacteriën et cetera en daarom sterk werkend is. Houdt de reactie van je huid in de gaten en pas je gebruik daaraan aan.

Persoonlijke gebruik en verantwoording

Als laatste tip wil ik graag mijn persoonlijke eigenaardigheid delen; ik doe altijd voor ik ga stofzuigen een paar druppels etherische olie op bijvoorbeeld een toiletpapiertje wat ik als eerste opzuig. Zo ruikt de lucht die achter uit de stofzuiger wordt geblazen lekker en maak ik meteen gebruik van de antiseptische werking van de etherische olie. Lekker en schoon! De nieuwe 4 dieven etherische olie melange is meteen een grote favoriet voor deze gewoonte.

theekamp-logoWij van het Theekamp gaan zo snel mogelijk aan de slag om ook een 4 dieven huidolie te maken voor je. De melange ruikt fantastisch dus we willen je de kans niet ontnemen om naar de 4 dieven te ruiken ;-).

Zoals altijd wijzen we je ook op het volgende: wij van het Theekamp vertellen je wat je met onze producten kan doen. We geloven in het delen van kennis en streven ernaar mensen met meer zelfverzekerdheid en zelfstandig te laten handelen. Dat betekent echter ook dat alles wat we vertellen tips zijn voor gebruik. Wat je ermee doet, is je eigen verantwoordelijkheid. Dat gezegd hebbende; deel je vooral ervaring met ons! Laat ons en andere lezers van dit blog samen leren en experimenteren en schrijf je bevindingen hieronder in de comments.

1 Steriel betekent -vernietigt en voorkomt de ontwikkeling van micro-organismes op niet-levend materiaal-; zoals bijvoorbeeld je tafeloppervlak, of je pleisters.

2 Antiseptisch betekent -vernietigt en voorkomt de ontwikkeling van micro-organismes op levend materiaal-; zoals bijvoorbeeld je handen.

6 Reacties op “4 dieven melange – de nieuwe etherische olie melange die antiseptisch en steriel maakt!

  1. Pingback: Zomer-nieuwsflits | theekamp·

  2. Pingback: Herfst-theekrans 2017 | theekamp·

  3. Pingback: 3 herfst-toppers | theekamp·

  4. Pingback: lente-theekrans | theekamp·

  5. Pingback: Lente-theekrans 2019 | theekamp·

  6. Pingback: eo-melanges – 4dieven | theekamp·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s